Hoeveel geld mag je belastingvrij op je rekening hebben in 2024? Dit is minder dan verwacht!

21 november 2024 Uit Door Nieuwspauze

In Nederland wordt het bedrag dat je belastingvrij op je rekening mag hebben jaarlijks vastgesteld door de overheid. Dit noemt men het heffingsvrij vermogen. Spaargeld, beleggingen en ander vermogen dat boven deze drempel uitkomt, wordt belast in box 3, ook wel vermogensrendementsheffing genoemd. Dit artikel bespreekt de regels voor 2024 en waar je op moet letten.

In 2024 is het heffingsvrij vermogen voor een alleenstaande vastgesteld op 57.000 euro. Voor fiscale partners geldt een gezamenlijk maximum van 114.000 euro zonder dat hierover belasting wordt betaald. Deze bedragen zijn onveranderd ten opzichte van 2023. Alles boven deze grens wordt belast. Het heffingsvrij vermogen omvat echter meer dan alleen je spaarrekening. Ook beleggingen, een tweede woning en zelfs het saldo op je betaalrekening tellen mee. Schulden mogen van het vermogen worden afgetrokken, maar alleen als ze de drempel van 3.700 euro (of 7.400 euro met een fiscale partner) overschrijden. Dit kan ertoe leiden dat je belastingvrij meer spaargeld mag hebben.

Wanneer je vermogen de grens van het heffingsvrij vermogen overschrijdt, betaal je belasting over het meerdere. In 2024 wordt een fictief rendement toegepast: de overheid veronderstelt dat je 1,03% rendement op je spaargeld behaalt, en bijvoorbeeld 6,04% op beleggingen. Over deze bedragen betaal je 36% belasting. Dit percentage blijft constant van 2024 tot en met 2025. Als voorbeeld: een alleenstaande met een spaargeld van 80.000 euro heeft 57.000 euro belastingvrij vermogen. Er wordt belasting berekend over de resterende 23.000 euro. De Belastingdienst gaat uit van 1,03% fictief rendement, wat neerkomt op 236,90 euro. Je betaalt 36% belasting hierover, wat neerkomt op 85,28 euro.

Naast belastingvoorschriften beïnvloedt je spaargeld ook toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Voor huurtoeslag mag je vermogen in 2024 niet hoger zijn dan 36.952 euro (of 73.904 euro met een partner). Voor zorgtoeslag ligt de grens op 140.213 euro. Overschrijdt je vermogen deze grenzen, dan verlies je het recht op de toeslag.

Er zijn manieren om je vermogen handig te beheren en belasting te minimaliseren. Groen sparen: Geld in speciale groene spaar- en beleggingsproducten met een overheidscertificering is tot 71.251 euro (of 142.502 euro met een partner) vrijgesteld. Dit komt bovenop het heffingsvrij vermogen. Extra aflossen: Door voor 1 januari extra op je hypotheek af te lossen, kun je je belastbaar vermogen reduceren. Investeren in pensioenen: Extra stortingen op een pensioenrekening vallen buiten box 3 en kunnen je belastingdruk verlagen.

Hoewel de belastingvrije grens in 2024 gelijk blijft aan die van 2023, is het raadzaam jaarlijks de regels te bekijken. De overheid past grenzen en belastingtarieven vaak aan. Het fictieve rendement voor beleggingen kan bijvoorbeeld in de toekomst veranderen, wat invloed heeft op je belastingplicht. Voor belastingbesparing kun je de opties van groen sparen, slimmere schuldenaflossingen of investeringen in pensioenen overwegen.

Bekijk hieronder een visuele uitleg over het belastingvrije vermogen in Nederland:

Houd je financiën optimaal door de regels te volgen en tactisch met je vermogen om te gaan. Zo blijf je onder de limieten voor toeslagen als huur- of zorgtoeslag.

En onthoud, als je ooit twijfelt over je financiën, kun je altijd een beroep doen op je rekenmachine – die oordeelt niet! 💰➗

Bron: Laatstenieuws

Meer voor jou: