Paul (71) wil pinnen bij de bank, maar krijgt geen cent mee

Paul (71) wil pinnen bij de bank, maar krijgt geen cent mee

25 juli 2024 Uit Door Nieuwspauze

De 71-jarige Paul Devoght uit het Belgische Turnhout wilde 4.000 euro aan contant geld opnemen bij de bank. Hij kreeg echter geen enkele euro, omdat hij weigerde te verklaren waar hij het geld voor wilde gebruiken. Dit heeft Paul woedend gemaakt.

Geld

De man in de zeventig noemt het schandalig: “Ik word behandeld als een crimineel!” Econoom Pascal Paepen voorspelt dat mensen in de toekomst vaker zullen moeten aangeven waarvoor ze contant geld nodig hebben.

De reden hiervoor, volgens Paepen, is dat banken bang zijn om beschuldigd te worden van medeplichtigheid aan activiteiten die in de schaduw opereren. We hoeven waarschijnlijk niet verder uit te leggen wat daarmee bedoeld wordt.

Kleinzoon

Paul vertelde aan Het Nieuwsblad dat hij gisteren naar het verjaardagsfeestje van zijn kleinzoon is geweest, die 18 jaar oud werd. Paul gaf zijn kleinzoon 4.000 euro als verjaardagscadeau.

“Het geld moest ik lenen van een vriend omdat de bank het me niet wilde geven. Ik heb voldoende geld op mijn rekening bij de bank (Argenta),” zei hij.

“Ze wilden me het geld niet geven omdat ik op het bankkantoor moest verklaren waarvoor ik het nodig had. Ik had kunnen zeggen dat het voor mijn kleinzoon was, maar de bank heeft niets te maken met mijn privéleven.”

Tegenvoorstellen

Heeft de bank het dan echt geweigerd? “Ze deden me tegenvoorstellen. Ik mocht het wel uit een geldautomaat halen, maar dat was beperkt tot een maximumbedrag van 650 euro per dag.”

“Dat zou betekenen dat het zeven dagen zou duren voordat ik 4.000 euro heb. Dat is toch belachelijk! Ze wilden me het geld wel geven, maar dan moest ik een factuur of offerte kunnen tonen. Ze wilden tot in detail weten wat er met dat geld zou gebeuren. Ik ben echt geschokt.”

“Wat voor onzin is dit allemaal? Ik heb hard gewerkt en kan nu niet bij mijn eigen geld. Dit is werkelijk schandalig. Ik heb er geen andere woorden voor.”

Waakzaamheid

Argenta, de bank, reageerde op de situatie en wees op de antiwitwaswetgeving. “We hebben een zorgplicht. We willen niet dat het financiële systeem wordt misbruikt. De medewerking van de klant is daarom een vereiste voor onze bank om onze diensten aan te kunnen bieden.”

Pascal Paepen merkt op: “Banken moeten inderdaad waakzaam zijn. Op een bepaalde manier kunnen ze dus binnendringen in je privéleven. Banken zijn steeds alerter, want als ze niet waakzaam genoeg zijn geweest en daardoor financiering van illegale activiteiten niet hebben voorkomen, riskeren ze boetes.”

Overschrijven is een betere optie, aldus Paepen. “Als zijn kleinzoon het geld gewoon overmaakt, zou de bank minder vragen stellen. Maar als de kleinzoon nu met 4.000 euro naar de bank gaat, wil de bank weten waar dat geld vandaan komt. Dan moet de kleinzoon uitleg geven.”

“En dan rijst er nog een andere vraag: hoe kan de kleinzoon bewijzen dat hij inderdaad het geld van zijn opa heeft ontvangen?”

 

Meer voor jou: